Produkter för olika typer av (2)

Åldrande av Eteriska Oljor

Åldrande av Eteriska Oljor

Peroxidation och intramolekylära reaktioner Oljor av oliv blir härskna över tid. Härskning är en kemisk förändring av de molekylära strukturerna i vegetabiliska oljor. De samma kemiska mekanismerna verkar också på eteriska oljor. Närvaron av syre som naturligt är löst i oljorna initierar dessa kemiska reaktioner. De accelereras i närvaro av ljus, luft, temperaturväxlingar eller olika föroreningar. Den reaktionsmekanism för denna "åldring" delas upp i två steg: peroxidation och intramolekylära reaktioner (eller propagationsfasen). Den vetenskapliga litteraturen beskriver flera exempel på peroxidation. Här är ett exempel med linalol som finns rikligt i eteriska oljor. (Exempel: lavendel, lavandin, linalol-timjan, rosenträ, salvia sclarea, etc). I detta schema genomgår linalol först en peroxidation. Den producerar en ny förening: 7-dydroperoxy-3,7-dimetyl-okta-1,5-dien-3-ol.
Oliveoljaanalys

Oliveoljaanalys

De obligatoriska analyserna: Ett reglerande dokument från den europeiska kommissionen styr analyserna av olivoljor: klicka här En olivolja måste uppfylla ett antal fysikaliska och kemiska parametrar för att kunna märkas som VIERGE EXTRA, VIERGE eller LAMPANTE (olämplig för konsumtion inom EES). Förordning 2568/91 från den 11 juli 1991, publicerad i Europeiska gemenskapernas officiella tidning, anger de kriterier som måste följas (se schema nedan). Laboratoriet LAHN erbjuder vanliga analyser av olivoljor: syraindex, peroxidindex, UVK-mätning (K270 – K232). En så kallad "lampante" olja är olämplig för konsumtion inom EES. De är avsedda för oljelampor, därav beteckningen "lampante". Analyserna K232 OCH K270 Dessa fysikaliska och kemiska mätningar är avslöjande för den goda bevaringen av olivoljor.